Categories
Arkiv 1997 - 2002 Norsk Seksualpolitikk

Fetisj/sm-nyheter 2000

Fetisj/sm 1997

Fetisj/sm 1998

Fetisj/sm 1999

Fetisj/sm 2000

Fetisj/sm 2001 og senere

Artiklene er hentet fra Skeive nyheter 2000

jimerik
Lær og kjærlighet
Fetisj og sm er kjærlighet. Her demonstrert av kjærestene Jim og Erik under åpningen av Enka i Oslo 20. oktober 2000. Foto: Svein Skeid

Kjell Erik Øie i Fri Tanke: Rådgiver i lær:
– Homobevegelsen har alltid stått for mangfold
Det ideelle for forandring av folks holdninger ville kanskje være om mannen i [Barne- og familie] departementet var en skikkelig skrulle eller lærhomse , men [Kjell Erik] Øie er en skikkelig “heterohomse”. Han bor i rekkehus med mann og unger, kjører stasjonsvogn og har kaniner i hagen. – Hehe, jeg er altfor streit, sier politisk rådgiver i Barne- og familiedepartementet til Fri Tanke nr 7, desember 2000. Jeg har hørt folk si at jeg ikke ser ut som en homo, og i begynnelsen ble jeg smigret. Så skjønte jeg at det var de homoene som så hetero ut som kunne aksepteres. Jeg er opptatt av at vi skal ha et samfunn som aksepterer ulike mennesker – ulike homoer. Homobevegelsen har alltid stått for mangfold – det er viktig å ikke falle i heterosamfunnets “fallgruve”: å bli tolererende nedlatende mot de mer synlige og kanskje modigere “avvikere” enn de såkalte streite homsene. Fri Tanke er bladet til Human Etisk Forbund som flere ganger har brakt artikler om homofile generelt, samt lærhomoer og sm-ere spesielt. Skeive Nyheter 16.12.00.

Verdens Aids Dag
Helseutvalget for Homofiles markering av Verdens Aidsdag i Oslo fredag kveld innbrakte tusenvis av kroner til inntekt for sosialt arbeid blant homofile hiv-smittede og aidssyke. Gruppa Adjei, Simba & Group (bildet) minte de tilstedeværende om at hiv-epidemien er verdensomspennende, og at ikke minst afrikanske land er blant de verst rammede i verden. Se bildene i Skeive Nyheter 4.12.00.

Nær tre av ti unge har praktisert bondage
28 prosent av 580 studenter i en MMI-undersøkelse utført for Dagbladet, sier de har praktisert bondage eller fangelek. 13 prosent har hatt sex med en av samme kjønn, én av ti har sm-erfaring og seks prosent svarer at de har brukt gummi- eller lærklær. MMI-undersøkelsen stemmer godt overens med en omfattende amerikansk undersøkelse fra 1995 som viser at 26 prosent av 8000 amerikanske lesber tenner på fetisjisme, bondage og sm. Les mer i Skeive Nyheter 27.11.00.

Club Positive på SLM [død link]
clubpositive
Club Positive, som er et samarbeid mellom Pluss-LMA og Helseutvalget for homofile, går av stabelen på SLM fredag 24. november klokka 20:00. “Hiv-negative kjærester til hiv-positive” vil fra klokka 20:00 dele sine erfaringer med å ha en kjæreste som er hiv–positiv. Festen starter klokken 21:00. Mer info får du ved å henvende deg til en av de to organisasjonene. Skeive Nyheter 21.11.00.

Scorpions-vokalist outet av diplomat
klausmeinescorpions

Den sveitsiske ambassadøren i Tyskland, Thomas Borer, kalte den lærkledte Scorpions-vokalisten Klaus Meine (bildet) for homofil, melder Dagbladet på nett i følge Aftenposten. Uttalelsen falt i et av Tysklands mange talkshow, da Borer ble bedt om å kommentere et bilde av sin kone sittende på fanget til Scorpions-vokalisten. – Vet du ikke at han heller ville ha deg og meg enn en kvinne? Sa ambassadøren. Før han etter sending fortsatte med å omtale Meine som homofil. Utenriksminister Joseph Deiss i Bern skal være meget misfornøyd med hele affæren, og har gitt sin Berlin-utsending munnkurv. Skeive Nyheter 21.11.00.

MARIT NYBAKK:
– Enka gjør Oslo mangfoldig

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Marit Nybakk (bildet), tror utesteder som Enka styrker Oslo som en flerkulturell og mangfoldig by. Det sa hun til stuntreporter Jan Simonsen på Metropol tv tirsdag kveld. Les mer i Skeive Nyheter 25.10.00.

Frelses-Florrie på Enka
Det nye utestedet Enka fremviser en “åndelig” dimensjon utenom det offisielle programmet. Ved siden av lærcaféen i tredje etasje hver søndag, annonseres “Salig søndag fra 15 til 21 med ferske aviser, store tekopper og kaker”. Dessuten vil “Frelses-Florrie” bli en gjenganger i lokalene. Både fredag og lørdag under åpningen møtte Skeive Nyheter Florrie (bildet) fra Frelsesarméen med appelsinjuice i glasset. Les mer i Skeive Nyheter 24.10.00.

Lærcafé torsdag og søndag
Etter to store dager fredag og lørdag på Enka, var det rolig lærcafé søndag i lærbaren CELLA, der SLM-ere var spesielt invitert, men alle interesserte er velkomne. Hver torsdag og søndag fra kl. 23 blir det lærkveld på Enka, der en kan stikke innom etter kinoen for å ta en øl og treffe noen kjente. Bildet: Erik og Jim storkoser seg under innvielsen av lærbaren på fredag. Les mer i Skeive Nyheter 23.10.00.

Pangåpning av nye Enka
Fredag 20. oktober kl 20 åpner homoOslos nye fargerike kulturhus med fire barer i tre etasjer og med høy kjendisfaktor. En rekke norske og svenske kjendiser er ventet til åpningen, blant annet Jonas Gardell og Marit Nybakk.

SM, bondage og homosex:
Mangfold i dyreriket
bagemihl
Analsex, oralsex, onani, gruppesex, bondage, sm og homoseksualitet. Alt dette er en del av naturens mangfold i følge de ti år lange studiene til biologen Bruce Bagemihl. Skeive Nyheter 12.10.00.

STORBRITANNIA:
Konservativ lærhomse outet
Det konservative parlamentsmedlemmet David Ruffley er outet av Homogruppen Tories Against Hypocrisy, fordi han aktivt har motarbeidet homofiles rettigheter. Skeive Nyheter 6.10.00.

Svein Skeid, lærhomse, webmaster og jubilant
Han var den første til å være online med homo-stoff. Han er æres-lærhomse og svak for lærlesber. Hjertet banker for minoritetene i minoritetsgruppene. Nylig ble han politianmeldt. Selv er han bonde, redaktør, webmaster og svak for fetisjer. Han er en av ildsjelene i det offentlige Homo-Norge. Møt Svein Ola Skeid – i dag fyller han 50 år! Skeive Nyheter 19.9.00.

Norvegs Bjarnarflokkr stiftet
Etter nesten ett år med prøvedrift ble Norvegs Bjarnarflokkr eller Den norske bamseklubben, stiftet på ett møte i Oslo lørdag 9. September. Odd Ingar Smeland ble valgt til klubbens første leder, og med seg i styret får han John Earhart, Ivar Skoglunn, Sverre Morten Halvorsen og Jan Sørum. Vararepresentanter er Harold Wilhelmsen og Burghard Wellmann.

Piercing-artister ønsker aldersgrense [død link]
Piercing-artister har lenge etterlyst klarere regler for piercing-virksomhet. Nå ønsker de en nedre aldersgrense for piercing. Den kristne dagsavisa Vårt Land skriver i dag at rundt ti jenter i 13-årsalderen har blitt piercet i navlen av Oslo Body-Art Studio i sommer. Hvis en av foreldrene er med, kan ikke piercing-studioene nekte. -Hvis det hadde kommet en lov, kunne vi luket ut de useriøse aktørene. Det hadde vært bra å ha en aldersbestemmelse å vise til, mener daglig leder Nina Larsen i Oslo Body-Art Studio til avisen.

De Sade med menneskelig ansikt
En ny fransk storfilm gir forfatteren Marki de Sade et menneskelig ansikt. “Sade” er tittelen på en annerledes filmbiografi om den myteomspunne Donatien Alphonse-Francois de Sade (1740-1814), den første europeiske forfatter som ifølge Jan Olav Gatland beskriver, forsvarer og informerer om homoseksualitet i 1795. De Sade, som har gitt navn til begrepet sadisme, både skrev om og praktiserte hetero- og homoseksuelle sadomasochistiske aktiviteter.

Serrano på Stenersenmuseet fra idag [død link]
Vandreutstillingen “Body and Soul” av den kontroversielle amerikanske fotokunstneren Andres Serrano, vises i Stenersenmuseet i Oslo fra 25.august til 22.oktober. Skeive nyheter har tidligere omtalt utstillingen da den ble vist i Bergen Kunstforening, Rogaland kunstmuseum i Stavanger og Tromsø kunstforening. Serrano er berømt, beryktet, gjenstand for rene kulturkriger i USA. Han har fått sitt bilde Piss Christ, med et lite krusifiks av tre og plast nedsenket i en gjennomsiktig beholder med kunstnerens egen urin (bildet), revet i stykker på fjernsyn av en amerikansk senator. Hans fargefotografier er konsentrert rundt menneskets liv, religion, sex og død, men også kjærlighet og medmenneskelighet preger hans bilder. Selv betegner Andres Serrano sin egen kunst som en søken etter det egentlige menneskelige. Ved å fremheve skjønnheten i tabuer som lik, perversiteter, indre organer og kroppsvæsker berører han publikummet på en smertefull, men paradoksalt nok estetisk måte. Museet presenterer ifølge Nettavisen mer enn 60 fotografier fra perioden 1985 til 1999. Skeive nyheter 25.8.00

Du deilige mangfold [død link]
Kanskje lesber og homser bør starte i i egne rekker før man går ut å krever folkets fordommer lovbestemt forbudt, og med moralsk pekefinger kreve livets rett, skriver Kristian Sande i it-is.no, under overskriften “Du deilige mangfold”. Han reagerer på diskriminineringen innad i egne rekker, når homser “hater” lesber, lesber “hater” homser, og “alle” er enige om at transer, skruller og lærhomser er en belastning for “normale” homofile. Skeive nyheter 17.8.00

Pat Califa bytter kjønn [død link] 
Den amerikanske journalisten og forfatteren Pat Califa (46), har kommet ut og åpent fortalt om sitt forestående kjønnsbytte i sin spalte i magasinet Girlfriends, melder den svenske online lesbeavisa Corkynet. Akkurat nå foregår en diskusjon om Pat kan fortsette å svare på leserbrev i den populære spørrespalten om kvinners seksualitet. Pat Califia kom i 1983 åpent ut som kvinnelig sadist. Hun beskrev i intense ordelag det nære samspillet med sine masochistiske partnere, og at hun ikke kunne være utøver overfor noen hun ikke har aktelse og beundring for. Califias bok Macho Sluts som kom ut i 1988, ble raskt en slags bibel for lesbiske sm-ere. I forordet til Macho Sluts skriver Califia at «det mest pinefulle med å være sadomasochist er at det som er vakkert, inspirerende og meningsfyllt for meg, virker stygt, hatefullt og latterlig for andre mennesker. Denne grunneleggende forskjellen i oppfattelsen av ting er det mest smertefulle med å være sadomasochist.» Pat Califia lever sammen med Matt Rice, og heter heretter Patrick Califa-Rice. Skeive nyheter 16.8.00

Mannen bak Leather Pride flagget er død [død link]
leatherflag

Anthony F DeBlase, mannen som skapte Leather Pride-flagget døde stille i sitt hjem i Portland, Oregon, den 21. juli, melder Gay Mart ifølge Homoplaneten. Flagget ble først lansert i 1989 og har helt siden det vært symbol både for lærhomsene og sm-tilhengere. Det henger blant annet i SLMs lokaler i Grønlandsleiret og er også adoptert av sm-foreningen SMil-Norge som i stor grad består av heteroseksuelle. Anthony F DeBlase var også forfatter, publiserer og grunnla i tillegg mange tidsskrifter om sm. Han var en respektert autoritet når det gjaldt sm-teknikker, men ifølge ham selv var han mest stolt av at hans forslag til Leather Pride flagget ble erklært som symbol for den internasjonale lær og sm-scenen. DeBlase ville ikke selv fortelle hvordan han tolket Leather Pride flagget, det overlot han den som betraktet flagget selv å komme med. En tolkning de fleste er tilhengere av er at det røde hjertet står for kjærligheten, den hvite randen representerer den renhet som oppnås når kjærligheten utrykkes på et åpent og ærlig vis mellom to mennesker. Svart står selvfølgelig for lær og blått for jeans som ofte lær, sm eller fetisjinteresserte bærer. Skeive nyheter 15.8.00

Madonna med sm, fetisj og lesbesex [død link]
Det er flere enn menn som har glede av “midtsidepiker”. Superstjernen Madonna, 41 (bildet), sjekker daglig side 3-piken i tabloidavisen The Sun, forteller hun til avisen ifølge Bergensavisa. Madonna selv har flere ganger markert seg med sitt liberale syn på sex og har ikke vegret seg for å bli fotografert naken. På begynnelsen av 90-tallet skapte hun kaos i bokbutikker over hele verden da hun ga ut boken “Sex”. Boken viser bilder av Madonna som har gruppesex og lesbesex. Hun flørter også uhemmet med sm-fantasier. Skeive nyheter 18.7.00 (Død link)

– SEX EN VIKTIG DEL AV HVERDAGEN [død link]:
Dildo på blå resept  Sosial- og helsedepartementet har anerkjent at sexlivet er en viktig del av hverdagslivet. Norges Handikapforbund har i flere år kjempet for at folketrygden skal dekke innkjøp av sex-hjelpemidler for funksjonshemmede. Nå er det klart at folketrygden skal dekke slike utgifter. – Det er veldig gledelig at vi endelig har fått gjennomslag for kravet vårt om at staten skal betale for også denne typen hjelpemidler. Dette er en kompensasjon for nedsatte funksjoner i hverdagen, og sexlivet er absolutt en viktig del av hverdagslivet, sier forbundsleder Gunnar Buvik til VG. Skeive nyheter 17.7.00

Jennifer Lopez som sadomasochist [død link]
Jennifer Lopez venter storm fra katolske kretser når hun opptrer både i sm-klær og som jomfru Maria i sin neste film “Cell”, melder Nettavisen. “Cell” er en science fiction-thriller om en ung kvinnelig vitenskapsforsker som må tre inn i sinnet til en bevisstløs massemorder. Filmen inneholder også en del fantasisekvenser, og det er i disse Lopez opptrer noe utfordrende for enkelte sjeler. Hun vil likevel ikke opptre som jomfru Maria i sadomasochistisk kostyme, men regner med at det blir nok å hyle over likevel i den ultravoldelige og sterkt ubehagelige filmen. – Scenene er veldig ekstreme, og jeg regner med at vi får masse kritikk for dem, sier Lopez til britiske The Express. Hun forteller at hun lenge var i tvil om scenene tjente sin hensikt på grunn av deres karakter. – Folk vil komme til å spy av enkelte scener. Det amerikanske filmtilsynet har allerede talt. Filmen får en såkalt “R-rating” for sitt bisarre, seksuelle, nakne og voldelige innhold. Skeive nyheter 10.7.00

Morten Abel i latex
mortenabel

Morten Abel (bildet) manet til allsang og trampeklapp da han opptrådte i latexbukse for 5000 mennesker i Bendiksbukta torsdag kveld. Morten Abel gikk på scenen i tøff latex, melder VG. Foto: Scanpix. Skeive nyheter 7.7.00

Sadomasochismens røtter
Forfatteren Annalee Newitz tar utgangspunkt i sm-teori om makt og frivillighet inspirert av 60-tallets antiautoritære motkultur som tok avstand fra hykleri og selvundertrykking. På 70-tallet ble sikker, samtykkende og ikke-utnyttende sm-sex inspirert av feminismens idealer. På 80-tallet ble sm sett på som et sikkert alternativ til usikker sex. På nittitallet fant fetisj- og sm veien inn i amerikansk middelklasse. Inn i et nytt årtusen handler sm-miljøene i stor grad også om menneskelige nettverk og personlig identitet som et mangfoldig menneske. Skeive nyheter 26.5.2000

TV-STASJON I SINGAPORE:
Nekter å vise lesbekyss og ris på rumpa [død link]
En tv-stasjon i Singapore har bannlyst en episode av Ally McBeal, som viser lesbekyss og ris på rumpa med en hårbørste. Årsaken selskapet har oppgitt i følge Nettavisen, er at “episoden handler om alternative måter å utfolde seg seksuelt på”. – På tross av dette blir ikke programmets integritet og appell svekket, sier en talsmann for tv-selskapet TCS, ifølge BBC. Ally og Ling er ute på stevnemøte i en drøm, og det er her det “fatale” kysset finner sted. Episoden viser også skuespilleren Portia de Rossia få “ris på stumpen” med en hårbørste. Episoden satte seerrekord i USA da episoden ble vist i november. Ally McBeal er en av TCS’ mest sette program, men Singapore er kjent for å ha streng sensur med hva som vises på tv. Skeive nyheter 28.3.2000

Kanadisk bokhandel vil innføre sm-porno for lesber og homser:
– Homoporno viktig for identiteten [død link]
Den kanadiske homobokhandelen “Little Sister’s Book and Art Emporium” fører for tiden en prisipielt viktig sak for landets høyesterett, støttet av liberale borgerrettsgrupper. Bokhandelen ønsker fritt å kunne innføre lesbisk og homoseksuell sm-porno med argumenter om ytringsfrihet, samt at homoporno er viktigere for lesber og homser og burde beskyttes. – Identitetsskapende blader er ekstremt viktig for seksuelle minoriteter, for å bekrefte hvem vi er og hva vi er, uttalte innehaveren Janine Fuller til Reuters. Bokhandelen er blant annet blitt hindret i å innføre lesbemagasiner som viser gjensidig spanking (pisking) og homser som gjensidig utfører avanserte sm-leker med rennende stearin. Høyremoraliser argumenterer med at en liberal domsavgjørelse vil åpne for mer vold i gatene, mens venstremoralister gjentar at “voldtekt er volk uansett hvem som utfører det eller hvem som er offeret”. Høyesterett kommer til å bruke flere måneder på saken. Skeive nyheter 17.3.2000

Alle snauskaller er ikke dumskaller [død link]
Thomas Lindbergh skriver om skinheadkulturen har sitt utgangspunkt i 60-tallets antirasistiske kultur. De mest markante gay-skinheads i Storbritannia er antirasister og antisexister. At snauskaller er blitt symbol for nazisme og rasisme er derfor helt misvisende. Det var ikke snauskallene som ble nazister, det var nazister som kledde seg ut som snauskaller og misbrukte snauskallekulturen. Se også gårsdagens oppslag i Rogalands Avis (død link). Homoplaneten 9.3.2000

Skinhead-kulturen har ingen ting med nazisme å gjøre: [død link]
Snauskaller er ikke nazister  Lærhomsene i SLM-Oslo har ved flere anledninger påpekt at det er forskjell på skinheads (i det tilfellet såkalte gay-skinheads) og nazister. Sammenblandingen er vanlig – slik vi senest så det i Blikk sist sommer. En reportasje i Rogalands Avis synliggjør at også andre grupper, foreksempel upolitiske øldrikkende og musikkelskende snauskaller, blir tauet inn til politiavhør, hver gang nazi-volden blomstrer opp. Skeive nyheter 9.3.2000

Vi kunne ikke dy oss for dette bildet til Ken-Arild:
seigmenkak

Seigmen del 2  Seigmen, nå under navnet Zeromancer, kan du lese om i dagens Dagbladet. Ken-Arild Kristiansen har tatt flere bilder av Seigmengutta – dette inkludert – som du finner på hans hjemmeside http://www.kak.net, der han også forteller om seg selv og kjæresten Anders. Skeive nyheter 6.3.2000

The Leather Archives & Museum offisielt åpnet i Chicago: [død link]
Århundrets lærhomse kåret  The Leather Archives & Museum ble offisielt åpnet i Chicago 17. februar, melder The Washington Blade. Muséet skal være det første i sitt slag som tar vare på historien og kulturen til lær-, fetisj og sm-bevegelsen. Muséet inneholder klubbemblemer, trykksaker, tegninger og fotografier og annet historisk materiale for at fremtidige generasjoner av kinky mennesker og omverdenen bedre skal forstå foregangsmennene og kvinnene for lærkulturen. Blant annet henger det orginale håndsydde internasjonale LÆRFLAGGET designet av forfatteren Tony de Blase i 1989 i muséets lokaler. Muséet rommer også historien til kjente kinky mennesker som Michel Foucault og Lawrence of Arabia. Etableringen av senteret har skjedd gjennom mange år med bidrag fra den internasjonale Mr. Leather-kåringen, der norske Stein Losnegård – Mr Leather Europe – deltok i 1998, og der hans samboer Peter Wallace, igjen konkurrerer for Norge som Mr Leather Europe i 2000. Åpningen i februar skjedde under et firedagers arrangement med 300 internasjonale deltagere. Chuck Renslow – grunnleggeren av arkivet og tidligere Mr. Leather International – ble kåret til “Århundrets lærhomse” – “Leather Man of the Century”. Cynthia Slater, en aktivist som har brakt homo- og heteroverdenens lærmiljøer nærmere sammen, ble hedret med tittelen “Århundrets lærkvinne”. Skeive nyheter 6.3.2000

Æresmedlem i SLM-Oslo:
Skeive nyheters redaktør Svein Skeid ble sist lørdag tildelt æresmedlemskap i den største norske fetisjforeningen for homofile, SLM-Oslo – Scandinavian Leather Men. Skeid ble hedret for sitt holdnings- og miljøskapende arbeid for fetisj- og sm-miljøet gjennom tjue år. Skeive nyheter 26.2.2000

“Staten har ikke noe med samtykkende homosex” [død link]:
Stonewall krever fri sm-sex  – Alle lover som søker å kontrollere eller forby samtykkende sex i saunaer, bakrom i puber, og gruppesex privat, inkludert sadomasochistisk sex, bør avskaffes, krever homorettighetsorganisasjonen Stonewall overfor det britiske innenriksdepartementet. The Electronic Telegraph/The Advocate 12.2.2000

Mangfoldige Fin Serck-Hanssen [død link]:
Separatutstilling i Bergen  Den mangfoldige fotokunstneren Fin Serck-Hanssen (41) har separatutstilling i Galleri Bouhlou Bergen fra 5. februar. Der kan du se hans undervannsbilder som første gang ble vist på Høvikodden i 1998/99. Det er vanskelig å bevege seg i homomiljøet uten at Fins bilder dukker opp, om det er i månedsavisa Blikk eller på Helseutvalgets plakater. Fin har skildret alt fra utstoppede fugler, arr, isbreer, hiv-positive til gummierte lærhomser. Plakaten til sistnevnte utstilling “Ti Blå Menn” på Café de Stijl i 1985, ble sågar sensurert av styret i Det Norske Forbundet av 1948. – Det er jo mangfoldet som er ålreit med homo-kulturen, og det er tross alt lærhomsene og skrullene som har gått i bresjen for oss, for eksempel i Stonewall-opprøret, sa Fin Serck-Hanssen til månedsavisa Blikk for fire år siden. Skeive nyheter